Wielkanoc to czas, w którym wiele osób spotyka się z rodziną i przyjaciółmi, by wspólnie spędzać przyjemne chwile i delektować się smacznymi potrawami. Niezwykle ważnym elementem świątecznego menu są oczywiście wypieki, takie jak mazurki, babki i serniki. Aby w szybki i łatwy sposób przygotować pyszne ciasta, warto sięgnąć po mikser. Przeczytaj, jakie urządzenie sprawdzi się najlepiej.
Jeśli poszukujesz najbardziej praktycznego i uniwersalnego sprzętu do Twojej kuchni, który pomoże Ci w przygotowaniach do Wielkanocy, zwróć uwagę na miksery z misą. Alternatywą może być też mikser ręczny, który świetnie sprawdzi się w mniejszej kuchni.
Mikser z misą – sprzęt, który ułatwi Ci przygotowania do Wielkanocy
Miksery z misą są bardzo popularne w kuchniach na całym świecie. Nie bez powodu – to narzędzia, które umożliwiają łatwe i szybkie przygotowywanie ciast, ciasteczek, kremów i innych wypieków. Słowem – wszystkich słodkości, które zechcesz przyrządzić na Wielkanoc. Jednym z największych atutów mikserów z misą jest to, że podczas ich używania nie musisz podtrzymywać ręką naczynia, w którym mieszają się składniki. To pozwala na swobodne dodawanie kolejnych produktów.
Zwróć uwagę na przykład na mikser Zelmer ZHM2559, który ma wymienne mieszadła i haki do wyrabiania ciasta. Jego plastikowa misa pomieści aż 3 litry zawartości. Jednym z największych atutów tego miksera jest to, że ma on 5 stopni prędkości, dzięki czemu możesz precyzyjnie dostosować ją do rodzaju ciasta, które chcesz przygotować. Ponadto mikser ma funkcję Turbo, która umożliwia szybsze i bardziej skuteczne mieszanie, co przydaje się zwłaszcza przy wyrabianiu ciasta.
Do wyboru masz także mikser Zelmer ZHM2559BS. Posiada on te same funkcje, co model ZHM2559, ale jest wyposażony w bardzo wytrzymałą misę ze stali nierdzewnej. Takie wyposażenie zapewnia niezwykłą wygodę, długoletnią trwałość oraz łatwość w utrzymaniu czystości.
Urządzenia ZHM2559 i ZHM2559BS to nowa odsłona legendarnych mikserów ręcznych Zelmer. Oba wyposażyliśmy w silnik 750 W. Tak wysoka maksymalna moc urządzenia pozwoli na skuteczne połączenie składników wielu różnych rodzajów ciast na Wielkanoc – nawet tych bardziej wymagających!
Szybkie ciasto na Wielkanoc z mikserem bez misy – alternatywny sprzęt do małej kuchni
Masz niewielką kuchnię i na myśl o kolejnym dużym sprzęcie martwisz się tylko tym, jak zmieścisz go na blacie? Jeśli tak, zastanów się nad alternatywą dla mikserów z misą, taką jak mikser ręczny Zelmer ZHM2550. Doskonale sprawdzi się on wszędzie tam, gdzie brakuje miejsca na przechowywanie – brak misy oznacza bowiem, że urządzenie można schować nawet do niewielkiej szafki czy szuflady.
Zelmer ZHM2550 to urządzenie o mocy 750 W, czyli identycznej, jak wcześniej opisane miksery z misą. Tak samo jak one jest wyposażone w 5 stopni prędkości oraz funkcję Turbo. Ma wymienne mieszadła i haki do wyrabiania ciasta, które pomogą Ci szybko i w łatwy sposób przygotować Twoje domowe ciasta na Wielkanoc.
Co ważne, mikser Zelmer ZHM2550 jest bardzo praktyczny i łatwy w obsłudze. Dzięki ergonomicznemu kształtowi i antypoślizgowemu uchwytowi trzyma się go niezwykle wygodnie, co pozwala na dłuższe mieszanie bez zmęczenia ręki.
Ciasta na Wielkanoc – jakie wypieki przygotować za pomocą miksera?
Na koniec mamy dla Ciebie małą inspirację! Jednym z popularnych szybkich ciast na Wielkanoc jest babka drożdżowa z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na to ciasto, które możesz przygotować za pomocą dowolnego miksera z naszej oferty.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 200 ml mleka,
- 100 g cukru,
- 150 g masła,
- 3 jajka,
- 1 łyżka drożdży instant,
- 1 łyżeczka soli,
- 100 g rodzynek,
- skórka starta z jednej pomarańczy.
Jak zrobić babkę drożdżową?
- Przygotuj drożdże zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszaj mąkę, cukier i sól w misce miksera.
- Dodaj jajka, rozpuszczone masło i mleko do suchej mieszanki w misce miksera. Zagnieć ciasto mikserem z haczykami przez około 5 minut.
- Dodaj przygotowane drożdże do ciasta i kontynuuj zagniatanie przez kolejne 5 minut.
- Dorzuć do ciasta rodzynki oraz skórkę pomarańczową i wymieszaj.
- Przenieś ciasto do wysmarowanej masłem formy do babki i pozostaw na około 30 minut, aby podwoiło swoją objętość.
- Piecz babkę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut, aż stanie się złotobrązowa na wierzchu.
- Odstaw babkę do wystudzenia. Przed podaniem możesz ją polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
To, a także każde inne ciasto na Wielkanoc, możesz wykonać za pomocą miksera z misą, ale także ręcznego – w drugim przypadku wystarczy, że wszystkie składniki będziesz dodawać do osobnej miski, a następnie z większą uwagą połączysz je, trzymając naczynie jedną ręką.
Wiesz już, jakie ciasta na Wielkanoc przygotujesz? Niezależnie od tego, czy w Twojej kuchni będą królowały babki, czy jednak serniki, każdy wypiek uda się doskonale, jeśli wyposażysz ją w wysokiej jakości mikser Zelmer!