Przygotowanie potraw wigilijnych to nieodłączny element przedświątecznych dni oraz samej wigilii. Warto spędzać ten czas bez nadmiernego pośpiechu, stresu i w gronie najbliższych. Aby tak było, należy odpowiednio zaplanować pracę w kuchni – pomogą Ci w tym przepisy na szybkie potrawy wigilijne, a także odpowiedni sprzęt, który może znacznie ułatwić pracę.
Niektóre tradycyjne potrawy wigilijne, jak np. dobry barszcz, potrzebują czasu, aby zachwycić smakiem. Jest jednak wiele dań, które zrobisz bez problemu na dzień przed kolacją wigilijną, a nawet tego samego dnia. Wystarczy, że wcześniej przygotujesz składniki i odpowiedni sprzęt, jak np. bledner ręczny, który ułatwi i przyspieszy Twoją pracę.
Przepisy świąteczne na dania z grzybami
Wigilia zgodnie z polską tradycją jest bezmięsna. Przygotowywane dania świąteczne na tę uroczystą kolację składają się więc głównie z aromatycznych i smacznych warzyw i ryb. Dzięki temu wigilia kojarzy się bezsprzecznie np. z zapachem gotowanych, duszonych i blendowanych grzybów.
Jeśli zastanawiasz się, jakie dania na świąteczny obiad można wyczarować z grzybów, mamy kilka doskonałych i sprawdzonych pomysłów. Przeczytaj, co warto upichcić na święta:
- uszka z grzybami, które będą dodatkiem do barszczu czerwonego,
- pierogi z kapustą i drobno posiekanymi grzybami – najlepiej smakują podsmażone,
- zupa krem z grzybów, która po wyłożeniu na talerze i dodaniu groszku ptysiowego będzie nie tylko smakować, ale i wyglądać zjawiskowo.
Aby przygotować te dania, przyda Ci się blender ręczny. Do czego służy to urządzenie? Nie tylko do rozdrabniania warzyw, ale też do przygotowywania gładkich kremów, które zje nawet największy niejadek! Wystarczy, że przygotowany bulion z grzybami zblendujesz na gładką masę. W takiej formie Twoja wigilijna zupa będzie nie tylko smakować doskonale, ale też pięknie się prezentować. Natomiast grzyby zmielone na farsz do uszek i pierogów będą bardzo drobne i rozpływające się w ustach.
Do czego wykorzystać blender ręczny? Przepisy na słodkości!
Jak przygotować stół na wigilię? Przede wszystkim nie może na nim zabraknąć tradycyjnych elementów – sianka pod obrusem, dodatkowego miejsca przy stole, świecy oraz dwunastu potraw. Wśród tylu dań warto zadbać o coś dla miłośników słodkości. Najbardziej popularnymi słodkimi daniami na wigilijnym stole są oczywiście potrawy z makiem.
Makowiec jest ciastem, które robi się niezwykle szybko, a odpowiednio przygotowany zasmakuje niemal każdemu. Jak się do tego zabrać? Przede wszystkim naszykuj masę makową – namoczony wcześniej mak (może być także zagotowany w mleku) zblenduj na możliwie gładką masę. Możesz dodać do niej rodzynki. Wykorzystaj do tego jeden z blenderów ręcznych VARIO. Bez problemu poradzi sobie nawet z małymi ziarenkami maku.
Do przygotowania ciasta drożdżowego na makowiec będziesz potrzebować:
- 500 g mąki pszennej,
- pół kostki masła,
- 1/3 szklanki cukru,
- 2 żółtka,
- pół szklanki mleka
- 40 g świeżych drożdży lub 12 g suchych.
Masło, mleko i cukier włóż do garnka i podgrzewaj do roztopienia się masła. Następnie odstaw do przestudzenia (do około 40 stopni). Do sporej miski włóż żółtka. Dodaj też drożdże. Rozetrzyj składniki razem z przestudzonym mlekiem z masłem, a następnie dosyp przesianą mąkę. Wyrób ciasto, aż będzie gładkie, i odłóż do wyrośnięcia na 1,5 h. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na okrąg i wyłóż masą z maku. Następnie zawiń je w rulon i owiń papierem do pieczenia. Piecz makowiec przez 40 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu możesz posypać go cukrem pudrem. Gotowe!
Wiesz już, jak przygotować wigilię, żeby dla każdego nie zabrakło smakołyków, a także aby na stole koniecznie znalazły się tradycyjne potrawy wigilijne. W szybszym przygotowaniu dań z pewnością pomogą Ci sprzęty kuchenne małego AGD marki Zelmer – sprawdź na stronie, czego potrzebujesz, i zamów jeszcze przed świętami!