Kuchnia zero waste to nowe podejście do gotowania, które cieszy się coraz większym zainteresowaniem. To coś więcej niż chwilowy trend. To dążenie do gotowania smacznie, zdrowo i bez marnowania. W kuchni zero waste chodzi o to, by maksymalnie wykorzystywać dostępne składniki – nawet te, które często lądują w koszu. Z resztek można wyczarować naprawdę kreatywne, szybkie i pyszne dania. Nieodzowne okazują się tu kuchenne sprzęty Zelmera, takie jak air fryer ZAF8800, blender ręczny ZHB4560I Pulsar czy maszynka do mielenia mięsa ZMM5802P Zosia. Oto garść kulinarnych inspiracji do wykorzystania resztek z mięsa i warzyw.

Co zrobić z resztek wędliny? Dodaj je do obiadu lub kolacji

Plasterek szynki, kawałek kiełbasy, kilka skrawków boczku – z pozoru nic wielkiego, ale wystarczy połączyć je z innymi składnikami i masz gotowy posiłek.

Świetnym pomysłem jest zapiekanka z resztek wędlin. Do jej przygotowania wystarczą kilka ugotowanych ziemniaków lub makaron, wspomniane wędliny pokrojone w kostkę, starty ser oraz odrobina śmietany lub jogurtu. Przygotowanie jest banalnie proste.

Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw solą, pieprzem, dodaj ulubione zioła – świetnie sprawdzą się tu na przykład oregano, tymianek, zioła prowansalskie czy też rozmaryn. Mieszankę zapiecz przez 10 – 15 minut w air fryerze ZAF8800. Będzie chrupiąco i aromatycznie. Zamiast startego sera możesz wykorzystać też białą mozzarellę, którą należy pokroić w dość grube plastry. Dobrym dodatkiem, który „podkręci” smak potrawy, będą suszone pomidory.

Innym pomysłem może być omlet z dodatkiem pokrojonych resztek wędliny. Również przygotujesz go w air fryerze ZAF8800 i będzie gotowy w zaledwie 8 – 10 min. Ustaw sprzęt na około 170°C – 180°C, a uzyskasz lekko przypieczony, zarumieniony wierzch.

Zielone dodatki z warzywnych liści – pesto i zupa

Liście rzodkiewki czy marchewki często kończą swój żywot w koszu. Wiele osób jest mylnie przekonanych, że nie powinno się ich spożywać na surowo. Tymczasem są cennym źródłem witamin i minerałów. Jeśli zastanawiasz się, co z nimi zrobić, przygotuj gęsty zielony sos. Pesto z liści rzodkiewki czy marchwi wykonasz w kilka chwil. Wystarczy produkty opłukać, wrzucić do blendera ręcznego ZHB4560I Pulsar razem z czosnkiem, oliwą, odrobiną twardego sera i ulubionymi orzechami, np. migdałami czy orzechami pinii. Blender świetnie poradzi sobie z liśćmi i w kilkadziesiąt sekund zmieni je w gładką masę. Takie pesto świetnie pasuje do makaronów, grzanek, a nawet jako dip do warzyw, ale zastosowań znaleźć można znacznie więcej – na przykład dodać je do sałatki.

Z liści rzodkiewki można przygotować jednak nie tylko dodatek, ale i konkretne danie. Takim będzie wyśmienita i lekka zupa krem. W garnku podsmażamy cebulę, by stała się szklista, następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i zalewamy bulionem. Gdy ziemniaki zmiękną, wrzucamy liście rzodkiewki i gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec wszystko razem blendujemy i doprawiamy według uznania: szczypta soli, pieprzu, odrobina gałki muszkatołowej. Po zblendowaniu lub już po wyłożeniu na miseczki można lekko zabielić ją śmietanką lub gęstym jogurtem. Zupa z liści rzodkiewki to świetna i niebanalna alternatywa dla klasycznych zup warzywnych, a przy tym zaskakuje smakiem. Świetnie sprawdzi się latem w postaci chłodnika i będzie prawdziwą kulinarną nowalijką.