Krajalnica – praktyczne rozwiązanie dla szybszego przygotowywania posiłków

Koniec ze zbyt grubymi lub za cienkimi pajdami chleba, plastrami wędliny czy sera! Jeśli nie przepadasz za ręcznym krojeniem, rozwiązaniem Twojego problemu będzie krajalnica. To urządzenie, które być może nie jest obowiązkowym wyposażeniem każdego domu – ale jeśli pozwala zaoszczędzić czas czy też precyzyjniej wykonywać niektóre zadania w kuchni, to warto w nie zainwestować!

Krajalnica do chleba i nie tylko – jak działa?

Krajalnica, określana też często jako krajalnica do chleba, to tak naprawdę urządzenie do krojenia wielu rodzajów produktów spożywczych. Zwykle jest dość duża i ciężka, więc przed zakupem znajdź dla niej dogodne miejsce w Twojej kuchni – najlepiej na blacie roboczym, gdzie będzie do niej najlepszy dostęp.

Krajalnice składają się z korpusu, ruchomej tacki i okrągłego ostrza. Aby pokroić dany produkt, należy kolejno:

  • umieścić chleb/wędlinę/ser w kawałku na przeznaczonej do tego celu tacce,
  • ustawić wybraną grubość plastrów (zależną od rodzaju produktu i od pożądanego efektu),
  • uruchomić krajalnicę,
  • stopniowo przesuwać produkt w stronę ostrza.

I to wszystko! Gotowe kromki chleba czy plastry wędliny możesz wykorzystać do przygotowania np. Twojej ulubionej kanapki.

Krajalnica Zelmer – kto powinien rozważyć zakup?

Elektryczna krajalnica do wędlin czy chleba sprawdzi się w każdej kuchni. Rozważ ten zakup, szczególnie jeśli:

  • masz dużą rodzinę i zależy Ci na przyspieszeniu przygotowywania posiłków dla wielu osób,
  • lubisz samodzielnie piec chleb lub zajmujesz się przygotowywaniem domowych wędlin, ale nie przepadasz za krojeniem świeżych, łatwo kruszących się produktów,
  • zależy Ci na zdrowym odżywianiu, więc kupujesz ekologiczne, nieporcjowane produkty od lokalnych producentów,
  • odchudzasz się i zależy Ci na dokładnym odmierzaniu ilości spożywanych pokarmów,
  • chcesz dłużej utrzymać świeżość produktów (większość z nich dłużej pozostanie zdatna do spożycia w kawałku niż w kromkach czy plastrach),
  • chcesz oszczędzać pieniądze – krajalnica pozwoli Ci kupować produkty w kawałkach, które często są znacznie tańsze niż ich krojone odpowiedniki; dzięki temu w dłuższej perspektywie oszczędzisz naprawdę sporo,
  • masz w kuchni sporo miejsca, które chcesz przeznaczyć na praktyczne urządzenie pomocne w przygotowywaniu posiłków.

Krajalnice – czym się kierować przy zakupie?

Każda krajalnica Zelmer jest uniwersalna – to znaczy, że z jej pomocą z łatwością podzielisz zarówno bochenek świeżego chleba, jak i kawałek wędliny czy sera. Ale oczywiście urządzenie urządzeniu nierówne. Dlatego podczas wybierania modelu dla siebie zwróć uwagę na różne parametry techniczne i funkcje, takie jak:

  • moc – im większa, tym lepiej krajalnica poradzi sobie z „trudnymi” produktami,
  • zakres i płynna regulacja grubości krojenia – to parametr, który pozwala na ustalenie idealnej grubości kromki chleba, plastra sera, wędliny itp.,
  • ochrona przed przypadkowym uruchomieniem – niezbędna, jeśli w domu są dzieci lub zwierzęta,
  • blokada ostrza – ważny element bezpieczeństwa,
  • dodatkowe funkcje i elementy, np. wyjmowana taca na żywność, zdejmowane ostrze, antypoślizgowe stopy, schowek na przewód.

Krajalnice do chleba i innych produktów sprawdzą się zarówno w kuchni wegetarianina, jak i osoby, która na co dzień je mięso. To uniwersalne urządzenie, które znacznie usprawni przygotowanie Twoich ulubionych potraw i przekąsek. Z pewnością warto je mieć u siebie!

You've just added this product to the cart: