Kluski śląskie, kopytka, kotlety mielone, pieczeń rzymska – w maszynkową rutynę popaść całkiem łatwo. Jednak najwyższy czas odczarować ten sprzęt: dzięki niemu możesz przyrządzić o wiele więcej dań! W tym tekście podpowiadamy, jakie potrawy możesz przygotować przy użyciu maszynki do mielenia mięsa z szatkownicą. Zaczynamy!
Maszynka do mielenia mięsa to jedno z najbardziej wszechstronnych sprzętów kuchennych. Dzięki temu urządzeniu i specjalnym akcesoriom nie tylko bowiem zmielisz mięso na kotlety, ale też poszatkujesz warzywa na surówkę czy wyciśniesz sok z miękkich owoców.
Co można zrobić z maszynki do mięsa? Obiad i nie tylko!
Nie wiesz, co przygotować na śniadanie? Postaw na zdrowe pasty! Jeśli znudziły Ci się już codzienne kanapki z serem i szynką, wypróbuj np. pastę z fasoli z makiem. Wystarczy że fasolę z puszki przekręcisz przez maszynkę, dodasz do niej trochę oliwy, maku i wody gazowanej dla konsystencji, a następnie doprawisz, np. solą, pieprzem czy tymiankiem. Wolisz śniadanie na słodko? Przez maszynkę przepuść garść namoczonych w wodzie daktyli i trochę orzechów włoskich. Do zmielonej masy dodaj kakao, a także trochę mleka i miodu, jeśli daktyle są dla Ciebie zbyt mało słodkie. Otrzymane pasty rozsmaruj na pieczywie i pożywne śniadanie gotowe!
Jak wykorzystać maszynkę do przygotowania obiadu? Jeśli z poprzedniego dnia zostało Ci trochę ziemniaków, zrób krokiety ziemniaczane! Najpierw użyj maszynki do mielenia ziemniaków. Dodaj do nich jajko, utarty ser, odrobinę mąki ziemniaczanej i pszennej, a na koniec przypraw solą i pieprzem. Jeśli masz ochotę, dorzuć do masy trochę przesmażonego szpinaku, a następnie zapanieruj w jajku i bułce tartej lub zmielonych orzechach i usmaż. Przed smażeniem możesz także nadziać swoje krokiety farszem z pieczarek podduszonych z odrobiną czosnku. Takiego obiadu nie odmówi nawet największy niejadek!
Jeśli preferujesz lekkie, warzywno-owocowe kolacje, postaw na surówki i soki z maszynki do mięsa! Zaopatrz się w szatkownicę do maszynki, które ułatwi Ci ich przygotowanie. Jakie warzywa skomponować ze sobą w surówce? My stawiamy na czerwoną kapustę, marchew i jabłko lub pomarańczę. Gotowy miks warto przyprawić odrobiną miodu i soku z cytryny. Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie kolacji bez tradycyjnych kanapek, nie zapomnij o dodatku owocowo-warzywnym i podaj do nich sok, np. z pomidorów, który również przygotujesz w maszynce.
Maszynka do mielenia maku – ale czy tylko do niego?
Piegus, makowiec i sernik – czy to właśnie nie te desery przychodzą Ci na myśl jako pierwsze, kiedy zastanawiasz się nad tym, jakie słodkości mogą wyjść z maszynki do mięsa? Wszyscy kochamy każdy z tych smakołyków, jednak czasem warto spróbować czegoś innego! Jeśli jesteś zwolennikiem sernikowych pyszności, wypróbuj przepis na roślinny „sernik” z tofu, nerkowców lub kaszy jaglanej. Wystarczy, że do zmielonego w maszynce tofu, orzechów lub ugotowanej kaszy dodasz trochę oleju, sporo soku z cytryny, nieco napoju roślinnego, cukru i wanilii, a następnie zapieczesz masę na kruchym spodzie, np. z pokruszonych herbatników wymieszanych z tłuszczem. Takie ciasto podbije serca nawet najbardziej zagorzałych tradycjonalistów!
Użyj maszynki do mielenia orzechów, aby przygotować z nich doskonałą kremową masę, którą wypełnisz naleśniki albo przełożysz biszkopt. Zmielone orzechy zalej mlekiem i zagotuj w garnku, często mieszając, a następnie zostaw do przestudzenia. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj trochę wanilii albo aromatycznego alkoholu, a następnie – masę mleczno-orzechową, i gotowe!
Na jakie danie z maszynki do mięsa masz ochotę? Krokiety ziemniaczane? Tofurnik? A może prosta surówka? Niezależnie jednak od tego, na co się zdecydujesz, będziesz potrzebować dobrego urządzenia kuchennego – maszynki do mielenia mięsa z szatkownicą – który z pewnością znajdziesz w ofercie marki Zelmer.