Kuchnia zero waste. Jak wykorzystać resztki mięsa lub warzyw?

Kuchnia zero waste to nowe podejście do gotowania, które cieszy się coraz większym zainteresowaniem. To coś więcej niż chwilowy trend. To dążenie do gotowania smacznie, zdrowo i bez marnowania. W kuchni zero waste chodzi o to, by maksymalnie wykorzystywać dostępne składniki – nawet te, które często lądują w koszu. Z resztek można wyczarować naprawdę kreatywne, szybkie i pyszne dania. Nieodzowne okazują się tu kuchenne sprzęty Zelmera, takie jak air fryer ZAF8800, blender ręczny ZHB4560I Pulsar czy maszynka do mielenia mięsa ZMM5802P Zosia. Oto garść kulinarnych inspiracji do wykorzystania resztek z mięsa i warzyw.
Co zrobić z resztek wędliny? Dodaj je do obiadu lub kolacji
Plasterek szynki, kawałek kiełbasy, kilka skrawków boczku – z pozoru nic wielkiego, ale wystarczy połączyć je z innymi składnikami i masz gotowy posiłek.
Świetnym pomysłem jest zapiekanka z resztek wędlin. Do jej przygotowania wystarczą kilka ugotowanych ziemniaków lub makaron, wspomniane wędliny pokrojone w kostkę, starty ser oraz odrobina śmietany lub jogurtu. Przygotowanie jest banalnie proste.
Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw solą, pieprzem, dodaj ulubione zioła – świetnie sprawdzą się tu na przykład oregano, tymianek, zioła prowansalskie czy też rozmaryn. Mieszankę zapiecz przez 10 – 15 minut w air fryerze ZAF8800. Będzie chrupiąco i aromatycznie. Zamiast startego sera możesz wykorzystać też białą mozzarellę, którą należy pokroić w dość grube plastry. Dobrym dodatkiem, który „podkręci” smak potrawy, będą suszone pomidory.
Innym pomysłem może być omlet z dodatkiem pokrojonych resztek wędliny. Również przygotujesz go w air fryerze ZAF8800 i będzie gotowy w zaledwie 8 – 10 min. Ustaw sprzęt na około 170°C – 180°C, a uzyskasz lekko przypieczony, zarumieniony wierzch.
Zielone dodatki z warzywnych liści – pesto i zupa
Liście rzodkiewki czy marchewki często kończą swój żywot w koszu. Wiele osób jest mylnie przekonanych, że nie powinno się ich spożywać na surowo. Tymczasem są cennym źródłem witamin i minerałów. Jeśli zastanawiasz się, co z nimi zrobić, przygotuj gęsty zielony sos. Pesto z liści rzodkiewki czy marchwi wykonasz w kilka chwil. Wystarczy produkty opłukać, wrzucić do blendera ręcznego ZHB4560I Pulsar razem z czosnkiem, oliwą, odrobiną twardego sera i ulubionymi orzechami, np. migdałami czy orzechami pinii. Blender świetnie poradzi sobie z liśćmi i w kilkadziesiąt sekund zmieni je w gładką masę. Takie pesto świetnie pasuje do makaronów, grzanek, a nawet jako dip do warzyw, ale zastosowań znaleźć można znacznie więcej – na przykład dodać je do sałatki.
Z liści rzodkiewki można przygotować jednak nie tylko dodatek, ale i konkretne danie. Takim będzie wyśmienita i lekka zupa krem. W garnku podsmażamy cebulę, by stała się szklista, następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i zalewamy bulionem. Gdy ziemniaki zmiękną, wrzucamy liście rzodkiewki i gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec wszystko razem blendujemy i doprawiamy według uznania: szczypta soli, pieprzu, odrobina gałki muszkatołowej. Po zblendowaniu lub już po wyłożeniu na miseczki można lekko zabielić ją śmietanką lub gęstym jogurtem. Zupa z liści rzodkiewki to świetna i niebanalna alternatywa dla klasycznych zup warzywnych, a przy tym zaskakuje smakiem. Świetnie sprawdzi się latem w postaci chłodnika i będzie prawdziwą kulinarną nowalijką.
Co zrobić z resztek ziemniaków? Król kuchni odkryty na nowo
Ziemniaki to jedne z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Lubimy je jeść gotowane, pieczone, ugotowane w mundurkach i nie tylko. W postaci tartej pojawiają się w plackach, zapiekankach i kluskach. Jednak jeśli ugotujemy ich za dużo, wówczas możemy mieć dylemat, co łatwo z tych resztek ugotować. A dobrym pomysłem będzie przygotowanie placuszków z air fryera ZAF8800. Tu mamy spore pole do popisu, bo gotowane ziemniaki są bardzo proste w obróbce. Wystarczy je rozgnieść, dodać jajko, kilka łyżek mąki, zależnie od ilości ziemniaków, przyprawić i usmażyć w air fryerze w temperaturze 200°C. Szybką metodą będzie też wcześniejsze zblendowanie ziemniaków, jednak nie na gładką masę, a jedynie na tyle, by uzyskać odpowiednią kleistość, dzięki czemu składniki będą bardziej zwarte.
Alternatywą mogą być domowe gnocchi, czyli włoskie kluski na bazie ziemniaków i wspomnianych już liści rzodkiewki. Najpierw liście należy zblendować z jajkiem, a następnie stopniowo dodawać mąkę, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Ważne, by ciasto było dość miękkie podczas przygotowania, bo po gotowaniu stanie się twardsze. Ponieważ będzie ono kleiste, dobrze jest podczas formowania wałeczka solidnie podsypać je mąką. Takie gnocchi można podać z masłem i ziołami.
Mięso z rosołu nabierze nowego smaku
Często można spotkać się z opinią, że mięso z rosołu jest pozbawione smaku. To jednak mylne przekonanie. Choć smak kurczaka, indyka czy wołowiny z wywaru jest delikatniejszy, to jednak nie znaczy, że mięso jest już do wyrzucenia. Wystarczy maszynka do mięsa ZMM5802P Zosia. Pasztet z mięsa z rosołu może być naprawdę smaczny. Wystarczy zemleć mięsne resztki, dodać podsmażoną cebulkę, ugotowaną marchewkę, jajka i przyprawy – i wszystko to, co sprawdza się w tradycyjnym pasztecie, jak czerstwe pieczywo czy ugotowana kasza. Kiedy masa ma odpowiednią konsystencję, należy ją przełożyć do formy i zapiec – na przykład w air fryerze ZAF8800.
Alternatywą będzie wersja wegetariańska, jeśli z wywaru pozostały nam warzywa. Odpowiednio przyprawione zmieszany na przykład z ugotowaną soczewicą – również sprawdzą się jako wartościowy pasztet.
Air fryer, blender i maszynka do mielenia mięsa – zero waste w praktyce
Jak widać, z urządzeniami Zelmera każda kuchnia może stać się kuchnią zero waste, w której gotujemy zdrowo, smacznie i oszczędnie – bez marnowania. Air fryer ZAF8800 pozwoli szybko i zdrowo przygotować dania bez tłuszczu, blender ręczny ZHB4560I Pulsar ułatwi robienie past, zup kremów czy koktajli z pozostałości warzyw i owoców, a maszynka do mielenia mięsa ZMM5802P Zosia przyda się podczas mielenia mięsa i warzyw, z których powstaną wyśmienite pasztety czy farsze do pierogów.